Lavatanssin tulevaisuus puhututti Tampereella
Perinteitä säilyttäen vai uusin sävelin – mihin lavatanssi on matkalla?
Lavatanssilla on Suomessa pitkät perinteet, mutta miltä näyttää lavatanssin tulevaisuus? Tätä aihetta pohdittiin 27.4.2025 Tampereen Mediapoliksessa järjestetyssä Lavatanssin tulevaisuus -seminaarissa.
Suomen Seuratanssiliiton (SUSEL ry) ja Suomen Tanssinopettajain Liiton (STOL ry) järjestämä tapahtuma kokosi yhteen tanssijoita, tanssinopettajia, muusikoita, tanssinjärjestäjiä ja muita tanssiaktiiveja pohtimaan, millainen on lavatanssin nykytila Suomessa ja mihin suuntaan harrastus on kehittymässä tulevaisuudessa.
Muusikko Kyösti Mäkimattila nosti puheenvuorossaan esiin tanssimusiikin merkityksen. Hän korosti, että muusikoilla ja esiintyjillä on iso vastuu siitä, että tanssilavoille on kiinnostavaa tulla. Kyösti sanoi myös, että vaikka pelkällä tanssilavaesiintymisellä on vaikea elää, on etuoikeus saada laulaa rakkauslauluja työkseen.
Tanssilavojen tulevaisuuteen Kyösti suhtautui toiveikkaasti: “Uskon siihen, että ihmiset haluavat oikeasti tavata toisiaan. Ihmiset haluavat nähdä, koskettaa, halata ja viettää aikaa yhdessä. Tanssilavoilla on tässä hieno mahdollisuus. “
Lavatanssien järjestäjä, kansanedustaja ja tanssinharrastaja Jaana Strandman korosti lavatanssin terveyshyötyjä sekä yksilön että koko yhteiskunnan kannalta. Jaana toivoi, että lavatanssia tuotaisiin vielä enemmän kaikkien ulottuville ja näkyville. “Tanssi kuuluu kaikille, vauvasta vaariin ja mummosta muksuun.”
Tanssinjärjestäjä Virpi Männistö puolestaan pohti lavatanssien tulevaisuutta tapahtumajärjestäjän näkökulmasta. Hän painotti sitä, että lavoille tarvitaan lisää tanssijoita, ja nuorten lisäksi tarvitaan myös muita ikäluokkia. “Pahin kilpailija tanssilavoille on kotisohva.”
STOL:in Ulpu Jarva ja SUSEL:in Vesa Koski toivat esiin tanssinopetuksen ja seuratanssiyhteisön näkökulman. Vesa kertoi SUSEL:in ja STOL:in yhteisestä Tanssin alkuun -hankkeesta, jonka puitteissa järjestettiin matalan kynnyksen tanssikursseja ympäri Suomen. Kursseilla opetettiin vaihtoaskelta, jolla pärjää mainiosti vaikka koko tanssi-illan. Maksuttomilla kursseilla kävi tuhansia tanssijoita, ja kursseja järjestettiin jokaisessa Suomen maakunnassa.
Miten ravistellaan vanhentuneita mielikuvia lavatanssista?
Salissa oltiin yksimielisiä siitä, että lavatanssia pitäisi saada paremmin näkyväksi myös ei-tanssijoiden keskuudessa. Aika harva tietää, miten monipuolinen maailma lavatansseista löytyy, ja moni yllättyy, miten nuorekasta, vauhdikasta ja iloista menoa tanssilavoilla on.
Yleisössä huolia ja toiveikkuutta
Seminaari herätti runsaasti ajatuksia myös yleisössä. Pohdittiin mm. erilaisten kohderyhmien huomioimista: miten voidaan kehittää lavatansseja niin, että jo tanssivat ihmiset viihtyvät ja jatkavat harrastusta. Miten taas voidaan tavoittaa uusia kohderyhmiä ja tehdä lavatanssin aloittaminen mahdollisimman helpoksi kaikille? Yhtenä ideana oli erilaiset lavakummi-aktiviteetit, joissa tanssikonkarit auttaisivat aloittelijoita alkuun.
Mahtuvatko kukkamekot ja bilevaatteet samoille lavoille?
Keskusteluissa tuli vahvasti esille se, kuinka tärkeää on, että kaikki erilaiset tanssityylit ja erilaiset ihmiset hyväksytään lavoille sellaisina kuin he ovat. Nuoret tanssijat saattavat herättää huomiota erilaisella pukeutumisellaan ja erilaisella tanssityylillään, ja on tärkeää, että heidät otetaan vastaan ystävällisesti. Kukkamekot ja biletopit mahtuvat samoille lavoille oikein hyvin, samoin kuin erilaiset tanssijat.
Yhteistyöllä eteenpäin
Seminaari päätettiin toiveikkaissa tunnelmissa: lavatanssilla on edessä hieno tulevaisuus, kunhan puhalletaan yhteen hiileen. Niin tanssijoilla, tanssinjärjestäjillä, tanssinopettajilla ja muusikoillakin on selkeästi yhteinen tahtotila: säilyttää kaikille rakas lavatanssikulttuuri ja mahdollistaa harrastuksen ja ammatin jatkuminen vielä pitkään. Yhdessä olemme enemmän.
Lisätietoja:
Vesa Koski, varapuheenjohtaja, SUSEL ry: vesa.koski@sekahaku.net 050 569 7163
Ulpu Jarva, puheenjohtaja, STOL ry: info@ulpujarva.fi, 040 716 3020