Susel Cup -osakilpailu: Tango täyttää tanssilattian

Tangon SM-kisoissa otettiin mittaa toisista, mutta kannustettiin myös muita parempiin suorituksiin.

 

Askel on napakka ja päättäväinen. Sitten pari sulaa kaihoisaan syleilyyn ja taas kohta temperamentti pääsee valloilleen. Vaikuttaa siltä, että nämä tanssijat eivät huomaisi, vaikka talo purettaisiin ympäriltä. Ilmassa on melkein veitsellä leikattavaa intohimoa ja jännitettä.

“Sellaista suomalainen tango on parhaimmillaan. Suomalaiset rakastavat tangoa. Sen näkee hyvin tanssilavoilla. Kun tango alkaa soida, kansa lähtee lattialle”, Susel Cupin Äänekosken kisojen päätuomari Kari Filpus sanoo.
Suomen Seuratanssiliiton Susel Cupia eli lavatanssikilpailuja tanssitaan Suomessa 13:ssa eri lajissa viitenä eri viikonloppuna. Yleensä lajeja on usea yhdessä kisassa, mutta tangon osalta on pakko tehdä poikkeus. Ilmoittautuneita pareja on aina niin suuri joukko, ettei lajeja mahdu muita. Äänekosken kisoissa tanssijoita oli 36 paria.
“Tango puhuttelee musiikkinakin suomalaista sielunmaisemaa. Se on yhdistelmä saksalaista marssimusiikkia, slaavilaista melankoliaa ja ripaus lattaria. Siinä on sopivassa mittakaavassa ikuista kaipuuta, rakkauden odottamista tai menettämistä. Se sopii suomalaiseen mielenlaatuun”, kisassa niin ikään tuomarina toiminut tanssinopettaja Terhi Tillonen sanoo.
Tillonen on Susel ry:n varapuheenjohtaja.

Ensimmäinen karsintaerä on tanssittu ja Antti Lyytikkä astelee parinsa kanssa tauolle.
“Kyllä tango on paras. Siinä on se tunnelataus mukana”, hänkin sanoo.
Lyytikkä löysi tanssin 20 vuotta sitten. Sitä ennen hän juoksi maratoneja ja tähtäsi kolmen tunnin alitukseen Helsinki-maratonilla.
“Siinä kävi niin, että juokseminen jäi kun olin ylikunnossa kokonaisen vuoden. Menin silloin tanssitunneille ja sieltä löytyi uusi harrastus ja vaimo”.
Lyytikälle kisassa tärkeintä ei ole menestyminen vaan hyvin tanssiminen. Näin vaikka lopulta hän ja tanssipari “Oskari” kuittasivat konkari-luokan SM-pokaalin Äänekoskella.

 

Tangon SM-kisan vanhin osallistuja oli 91-vuotias Seija Heinonen. Hän kertoo tanssineensa lapsesta asti ja kilpailleensakin vuosikymmeniä.
“Taidan olla vähän sellainen tanssihullu”, hän sanoo ja nauraa hersyvästi.
Puolison ja vakituisen tanssiparin menehdyttyä kisalattia on kutsunut enää harvakseltaan, mutta tansseihin hän menee yhä viikoittain.
“En minä tiedä miksi minä olen näin hyvässä kunnossa. Minulla on 9 sisarusta ja heistä kuusi on kuollut ja kolme aika huonokuntoisia. Kai se on tämä tanssi, joka pitää kunnossa”.
Ravintola-alalla työuran tehnyt Heinonen muistelee saaneensa ensimmäisestä tanssikilpailustaan palkinnoksi karamellipussin. Sen jälkeen pokaaleja on kertynyt kirjahyllyyn peräti 300 kappaletta.
“Kukaan ei ole minua tanssimaan opettanut, mutta olen hyvä vietävä. Tanssi on aina kiehtonut ja jos mies osaa viedä, minä kyllä seuraan”, hän sanoo ja naurahtaa.
“Tanssiessa en huomaa ikääni ollenkaan. Ihan samalta se tuntuu kuin 30 vuotta sitten”, hän lisää vielä.

Susel Cupin kisassa vallitsi silminnähden hyvä yhteishenki. Onnistuneista suorituksista hurrattiin ja moni pari sai taputusryöpsähdyksen erityisen hienon askelluksen myötä. Väliajalla annettiin neuvoja ja hiottiin omia suorituksia paremmaksi kanssakisaajien avulla.
Tillonen sanoo tanssin vetävän nykypäivänä hyvin myös nuoria.
“Enää tanssia ja lavatanssia ei pidetä eläkeläistouhuna, vaikka se sitäkin on. Nykyään tanssi on kaikkien ikäluokkien harrastus, eroa on lähinnä mieltymyksessä lajiin.”
Filpus sanoo nuorten suosivan usein niin sanottuja kädenalitansseja kuten swingiä ja salsaa.
Susel Cup SM 2023 -lavatanssikilpailut kilpaillaan viitenä viikonloppuna ja viimeisen kilpailuviikonlopun yhteydessä järjestetään kaikille avoin gaalapäivä, jolloin jaetaan kilpailukauden Cup-palkinnot.

 

Lähdetkö mukaan?

Seuraavat lavatanssin SM-osakilpailut:
La 10.06.2023 Liperi (Bugg, Humppa ja Salsa)
La 09.09.2023 Vaasa (Foksi, Rumba-Bolero, Lava-Jive)
La 28.10.2023 Leppävirta (Hidas Valssi, Bachata, Fusku)

Ilmoittautuminen kaksi viikkoa ennen osakilpailua: lavatanssikilpailijat.fi (tähän linkki!)


Susel Cup

Susel Cup -kilpailut järjestää Suomen Lavatanssikilpailijat ry, jolle Suomen Seuratanssiliitto SUSEL ry on myöntänyt oikeuden käyttää Susel Cup -nimikettä. Liitto on myös myöntänyt kilpailuille SM-arvon. Lavatanssitripla on tapahtumaviikonloppu, johon kuuluu SM-kilpailujen lisäksi tanssikursseja ja muuta ohjelmaa.

 

teksti ja kuvat:
Riikka Mahlamäki-Kaistinen